Ips zaslon nudi odlično barvno reprodukcijo

Vsako delovno okolje potrebuje ustrezno opremo in pripomočke za nemoten proces dela, med temi pa v večini primerov v sodobnosti ne sme manjkati tudi računalnik. Pred računalniškimi monitorji danes preživimo veliko večjo količino časa kot nekoč, zato ni pomembna le zmogljivost celotnega računalnika temveč tudi kakovosten monitor, prilagojen pretežnemu namenu uporabe. Zato so danes na tržišču na voljo različni tipi monitorjev oz. zaslonov z natančnejšimi specifikami in eden od njih je tudi ips zaslon. Njegova največja prednost pred ostalimi zasloni je zelo natančno prikazovanje barv na monitorju, vse ostale pa so predstavljene v nadaljevanju.

ips-monitor

Kaj je ips zaslon?

IPS oz. In-Plane Switching zaslon je najbolj priljubljen model visokokakovostnih potrošniških in poslovnih zaslonov, ki zaradi svoje sestave ponuja precizno reprodukcijo barv. Vsak zaslon je sestavljen iz matrike iz tekočih kristalov, osvetlitve in krmilne elektronike, pri čemer igra matrika ključno vlogo pri kakovosti prikazovanja slike na zaslonu. Ips zaslon je narejen tako, da so tekoči kristali vedno poravnani vzporedno z zaslonsko površino in zato visoko občutljivi in odzivni na barve. Slike na ips zaslonu so zato izjemno ostre in živih barv, na njih pa so vidni tudi najmanjši barvni odtenki.

Še ena prednost ips zaslonov so zelo dobri vidni koti, in posledično visok barvni kontrast na zaslonu, ki tudi pri skrajnih legah ne seže pod desetino vrednosti. Temu primerna je tudi visoka ločljivost zaslonov, zaradi česar so primerni za najpreciznejša opravila na računalniku. Vgrajena tehnologija v ips zaslonih omogoča izjemno širok kot gledanja, ki lahko znaša tudi 160  stopinj, in natančen prikaz barv na zaslonu je zato viden skoraj z vseh zornih kotov.

Za koga je primeren ips zaslon?

Zaradi odličnega barvnega prikazovanja so ips zasloni odlični za profesionalno rabo – primerni so za vse, ki se pri svojem delu ukvarjajo s fotografijo in grafičnim oblikovanjem, obdelavo in montažo videoposnetkov in za vse druge storitve, ki zahtevajo natančno prikazovanje barv in nespremenljivo svetlost. Ips zaslon je seveda primeren tudi za vsakdanjo rabo in brskanje po spletu, saj je zaradi prilagodljive tehnologije prijazen do oči, zato se znajde tudi na mizah številnih pisarniških delavcev, ki pred zaslonom preživijo več ur dnevno.

Ips zaslon spada v višji cenovni razred monitorjev, saj je dražja njegova izdelava, a za svojo ceno ponuja najvišjo kvaliteto reprodukcije barv. Obstajajo tudi cenovno ugodnejše različice tega zaslona, vendar je s tem manjša tudi kakovost in paleta barvnega prikazovanja. Pri izbiri zaslona je tako v največji meri pomembno to, za kakšen namen se bo uporabljal, saj lahko le tako izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja.

casino siteleri
 

Avtor prispevka: