Kako izbrati monitor?

Vsega preprosto ne moramo imeti. Res je, vedno smo primorani sprejemati odločitve o tem, kaj nam je v življenju bolj ali manj pomembno. Enako bi lahko aplicirali tudi na področje nakupovanja še posebej, ko se začnemo spraševati kako izbrati monitor za nov računalnik. Trg nam ponuja veliko paleto raznovrstnih monitorjev različnih dimenzij, zmogljivosti in drugih karakteristik. V primeru, da tudi sami med brskanjem po spletu še niste odkrili vam primernega zaslona in bi želeli vedeti kako izbrati monitor primeren vašim potrebam, si preberite nadaljevanje članka, kjer vam predstavljamo 4 najbolj pomembne karakteristike, ki jih morate upoštevati za dober nakup.

monitor

  1. KARAKTERISTIKA, KI JO MORATE UPOŠTEVATI PRI TEM KAKO IZBRATI MONITOR: POIŠČITE VIDEO VHOD, KI BO SKLADEN VAŠEMU RAČUNALNIKU

Veliko ljudi preprosto ne ve kako izbrati monitor, ki bo imel primeren vhod za računalnik ali pa na to sploh niso pozorni. Na koncu se znajdejo v težavah, ko ob nakupu dragega monitorja tega ne morajo uporabljati zaradi nekompatibilnega vhoda.  Pred nakupom se zato prepričajte, kakšen video vhod ima vaš računalnik in pri izkušanjih prodajalcih, ki vedo kako izbrati monitor, preverite kateri so možni video vhodi združljivi z vašim računalnikom. Dobra novica je, da na trgu ni veliko različnih možnosti video vhodov, najbolj poznani video priključki so HDMI, DVI in VGA. Dobra novica je prav tako, da lahko med njimi vstavljate različne adapterje, ki vam bodo v primeru že napačno izbranega monitorja omogočila povezavo. Vseeno pa pri nakupu raje sledite originalni kompatibilnosti obeh delov (računalnika in monitorja).

  1. KARAKTERISTIKA, KI JO MORATE UPOŠTEVATI PRI TEM KAKO IZBRATI MONITOR: IPS ALI TN MATRIKA

Kratici TN in IPS sta okrajšavi za besedi Twisted Nematic in In-Plane Switching, ki označujeta panela monitorja. Kako izbrati monitor, ki ima eno ali drugo karakteristiko je pomembno predvsem pri poklicih, ki se večinsko ukvarjajo z vizualnimi vsebinami.

  • Za IPS je značilen:

Širok vidni kot in dobra reprodukcija barve. Na ekranu bosta zelo pomembna za tiste umetnike in ustvarjalce, ki potrebujejo dobre barvne kontraste. Njihova slaba stran je definitivno visoka cena in slabši odzivni čas, ki pa sicer za tovrstne poklice ni tako velika ovira.

  • Za TN je značiln:

Dober odzivni čas, energetska varčnost in cenejša proizvodnja. Ti starejši in bolj pogosti monitorji so primerni predvsem za igralce iger, ki potrebujejo hiter odzivni čas.

  1. KARAKTERISTIKA, KI JO MORATE UPOŠTEVATI PRI TEM KAKO IZBRATI MONITOR: LOČLJIVOST IN VELIKOST ZASLONA

V primeru, da spadate med uporabnike, ki pred zaslonom ne presedite večine dneva vam bo zadostovala ločljivost 1080p (1920×1080). Medtem ko boste tisti, ki monitor potrebujete za službeno oz. profesionalno rabo potrebovali bolj cenovno dražje zaslone. Te največkrat potrebujejo igričarji in  grafični oblikovalci. V povezavi z ločljivostjo moramo vedno omeniti tudi samo velikost zaslona, ki ji mora zadostovati. Zelo pomemben podatek pri izbiranju ločljivosti zaslona je tudi razdalja samega monitorja od uporabnika. Pri tem se zavedajte, da lahko pri večji ločljivosti in velikosti monitorja sedite bližje monitorju. Pri nakupu bodite poleg prej naštetih karakteristik pozorni tudi na razmerje med širino in višino ekrana, ki je v večni v razmerju 16:10 ali 16:9.  Spodaj vam naštevamo nekaj primerov glede na različno uporabo:

  1. Profesionalna grafična uporaba: 2560 x 1440 (1440p 16:9) pri 25/27/32 palcih.
  2. Vsakdanja uporaba: 1920 x 1080 (1080p 16:9) pri 22-24 palcih.
  3. Za posebne preference povezane z ogledi filmov, igranjem računalniških iger ali hkratnim več okenskim delom: 2560 x 1080 (1080p 21:9) pri 29 palcih.
  4. Dražja in bolj luksuzna uporaba: 3840 x 2160 (4K 16:9) pri 32+ palcih.
  5. KARAKTERISTIKA, KI JO MORATE UPOŠTEVATI PRI TEM KAKO IZBRATI MONITOR: ODZIVNI ČAS IN HITROST OSVEŽITVE MONITROJA

Pri izbiri tega kakšen monitor si želite, se zanimajte tudi za zelo pomemben podatek o odzivnosti in hitrosti osveževanja. To sicer največkrat preverjajo ljubitelji igranja računalniških iger, je pa prav tako zelo pomemben za »običajne« uporabnike. Ko govorimo o osveževanju zaslona, boste največkrat zasledili standardno hitrost osveževanja in sicer, 60 Hz. Ta vam bo zadostovala za nemoteno uporabo pri igranju računalniških igrah, gledanju videov, ipd. Pri odzivnem času veliko vlogo igra tudi velikost zaslona, saj velja da se odzivni čas sorazmerno povečuje s velikostjo ekrana. Večina cenovno dosegljivih monitorjev ima odzivni čas od 3 do 5 ms (milisekund), nekateri tudi 8 ms, kar pa je komaj opazno. Odzivni čas je, kot smo že rekli, zelo pomemben v primeru, da boste monitor kupovali v igralniške namene, saj se pri igranju še posebej akcijskih iger pozna vsaka milisekunda. V takem primeru bodite ob nakupu še posebej pozorni na to karakteristiko.

 

Izbira in nakup novega monitorja ni najlažje delo, zato vam priporočamo, da si poleg branja tega članka pogledate tudi podobne video vsebine. Želimo, da bi bil končni nakup skupek vseh vaših prioritet, zato se o njih še dodatno posvetujte s strokovnjaki na prodajnih mestih. Izbira ni preprosta, bo pa odločilno vplivala na vaše domače ali profesionalno računalniško delo.

Avtor prispevka: