Ergonomska miška postaja vse bolj priljubljena

Ergonomska miška je bila ustvarjena zaradi dolgotrajnega dela na računalniku. Zelo pogosta so vnetja zapestja in živčevja v roki ter ramenu, saj večino dneva klikamo in premikamo miško po podlagi. Pri tem nas ovirajo lahko oblika in velikost miške, kabel in premajhna občutljivost ter pretežka ali prelahka miška, kar so problemi, ki jih rešuje kakovostna ergonomska miška. Na trgu pa jih je vedno več in je res težko izbrati pravo, če je niste še nikoli preizkusili.

Kakšna ergonomska miška je dobra za zapestje, da se ne vname?

Ergonomska miška mora biti seveda zelo kakovostna. Kakovost pa se meri z večimi parametri. Najpomembnejši je, kako velika je miška in kako se vaši dlani in prstom prilega. Zelo pomembno pri miški je, da jo z dlanjo in prsti povsem objamete, drugače boste lahko imeli huda vnetja zapestja in ramena, kar se zdravi zelo dolgo časa. Medtem pa ne boste mogli delati, razen če se navadite delati z drugo roko, vendar boste morali zamenjati tudi miško.

Bodite namreč pozorni na to, da je ergonomska miška največkrat izdelana za desničarje in je levičarji ne morejo uporabljati, zato najprej preverite, ali je narejena za obe roki ali samo za 60 % populacije ljudi, ki so desničarji. Pogosto je to označeno, včasih pa tudi ne.

Miške so velike, srednje in majhne ter otroške. Večina ljudi ima srednje in velike miške, slednje se sicer zelo težko dobijo, kar velja tudi za ergonomske in jih je treba kar poiskati. Žal največkrat velikost na embalaži in v opisu ne piše in morate sami ugotoviti, kako velika miška je, ker iz fotografije tega nikakor ne boste mogli razpoznati.

Katera ergonomska miška je dobra?

Trust Verto ergonomska miška je najsodobnejša rešitev za desničarje in je izdelana za dolgotrajno uporabo. Gre za preverjeno in vrhunsko podjetje, ki ve, kako izdelati elektronsko opremo za računalnike. Ta miška je oblikovana tako, da roka počiva in ni napeta. Ima dodatna gumba za premikaje naprej ter nazaj in je brezžična ter optična, kar pomeni, da je zelo natančna ter odzivna.

Iz fotografije sodeč gre za srednje veliko miško, ki ima površino prevlečeno z dodatkom proti zdrsavanju prstov. Posebnost te in podobnih mišk je, da je palec nameščen v posebni udrtini v miški, zato jo dlan povsem objame.

Podobne miške so še odličnega podjetja Logitech znamka MX Vetical, ki omogoča dlani, da je pod kotom 57 stopinj, kar je najbolj naraven položaj zapestja, da se ne utrudi. Na vrhu ima še dodaten gumb, ki ga doseže palec. Je izjemno natančna in brezžična. Prednost je, da razbremeni mišice zapestja.

ergonomska-miska-postaja

Ergonomska miška za levičarje seveda tudi obstaja, ker pokriva 40 % trga in najboljše izdeluje podjetje Trust, na primer znamka Legau. Tudi  podjetje Logitech z znamko Marathon ima tako miško. Obe nudita oporo za palec ter nezdrsljivo površino in sta natančni.

Vertikalno miško za levičarje pa ponuja podjetje Evoluent z modelom VM4L, ki je podobna zgoraj opisanima ter izjemno kakovostna, kar priča tudi njena cena.

Kaj cena miške odraža?

Cene navadnih računalniških mišk in ergonomskih se giblje nekje med 20 in 140 Evri, vse, kar je pod to ceno, ne sodi med kakovostne miške za dolgotrajno in profesionalno uporabo. Če želite za svoje zdravje, za svoje zapestje in kvalitetno delo imeti dobro miško, se ozrite po takih, ki imajo ceno od 40 Eur navzgor.

Ergonomska miška višjega ranga se splača zaradi odprave bolečin v zapestju in ker taka miška preverjeno zdrži vsaj 10 let ne da bi izgubila lastnosti, ki jih ima ob nakupu, na primer natančnost in odzivnost.

 

Avtor prispevka: