domofoni

Kakšen domofon izbrati za vaš dom in pisarno?

V teh vedno bolj norih časih, je varnost doma ali na delovnem mestu na prvem mestu. Pred nezaželenimi vsiljivci in nevarnostjo se lahko zavarujemo s sodobno tehnologijo, ki se razvija z neverjetno hitrostjo.

Kakovostni in moderni domofoni nam danes omogočajo širok spekter varovanja in nadzora našega bivalnega in delovnega okolja. Nekoč skoraj snobovski dodatek za odpiranje vhodnih vrat se je razvil v varnostni pripomoček, ki ga nikakor ne smemo pozabiti, ko opremljamo dom ali poslovne prostore.

domofon-izbrati-za-vas-dom-in-pisarno

Domofoni in njihova zgodba

Ko je 1876 leta Alexander Graham Bell izumil telefon, je s tem odprl vrata nastanku prvega domofona, ki ga je leta 1894 patentiralo podjetje »Kellogg Switchboard and Supply Company«. Prvi domofon je bil preprosta naprava z zunanjo in notranjo enoto. Na plošči na vhodu v stavbo je bila nameščena ročica, ki jo je moral obiskovalec potegniti, da se je sklenil tokokrog z notranjo enoto, ki je z brenčanjem opozorila stanovalca na osebo pred vhodom. Ker pogovor med obiskovalcem in stanovalcem ni bil omogočen, se je moral stanovalec sprehoditi do vhodnih vrat in preveriti, kdo je pred vhodnimi vrati. Čez čas so dodali slušalko in ustnik, ki sta omogočila komunikacijo med stanovalcem in obiskovalcem.

V petdesetih letih 20. stoletja so pričeli nadomeščati nekdanjo telefonom podobno strojno opremo in jo nadomeščati s sodobnejšim interkomom. Vhodna vrata so opremili z elektronskimi ključavnicami ter tako omogočili vstop gosta na daljavo s pritiskom na gumb, ki je bil nameščen na notranji enoti domofona.

Iz obdobja »brenčanja« prvotnega domofona pa je v angleščini še dandanes ostal izraz »I’ll buzz you in«, s katerim napoveš sogovorniku, da ga boš poklical.

domofoni

Avdio in video domofoni ter njihove lastnosti

Novodobni domofoni so postali napredni in široko uporabni, ker odločilno vplivajo na večjo varnost in udobje bivanja. Ker so neverjetno priljubljeni, se ne uporabljajo več samo za odpiranje vrat na daljavo obiskovalcem v večstanovanjskim stavbam temveč tudi za varovanje enostanovanjskih hiš in večstanovanjskih objektov.

Ob izbiri domofona varčevanje ni na mestu, saj bomo denar vložili v nakup naprave, ki bo varovala nas, naše najbližje in premoženje. Izbira modela neznanega proizvajalca domofonov zaradi nizke cene, nikakor ni pametna odločitev. Razmišljati moramo dolgoročno in izbrati kvaliteten domofonski set, četudi bomo zanj namenili več denarja.

Na tržišču so na voljo avdio in video domofoni. Avdio domofoni imajo preprost zunanji panel z zvoncem in mikrofonom, ki omogoča dvosmerno govorno komunikacijo med stanovalcem in obiskovalcem. Video domofoni imajo na zunanjem panelu dodano kamero in na notranji enoti zaslon, kar je poglavitna razlika med obema sistemoma. Četudi dražji, so video domofoni zaradi svoje dodatne funkcionalnosti vsekakor neprimerno boljša izbira od avdio domofonov.

Poglavitne lastnosti, ki odločujoče vplivajo na večjo funkcionalnost video domofonov, so:

 • širokokotna kamera
 • LED osvetlitev
 • kvalitetni materiali, ki so odporni in vzdržljivi
 • 2-žilni sistem, ki zagotavlja brezhibno delovanje
 • digitalni BUS sistem
 • povezava z ločeno IR kamero
 • modularnost in prilagodljivost
 • oblikovna dovršenost in vizualna prilagodljivost arhitekturi

 

Moderni domofoni in vsestranskost njihove uporabe

Najnovejša in najnaprednejša različica video domofonov so WiFi domofoni, ki preko aplikacije na vašem mobilnem telefonu omogočajo komunikacijo z obiskovalci pred vrati. Poleg neposredne komunikacije je preko telefona mogoče tudi odpiranje vrat od kjerkoli in kadarkoli. Z dodatnimi kamerami se lahko interaktivno spremlja tudi dogajanje v objektu in okoli njega.

Med domofoni, ki so na voljo na tržišču, lahko izberete:

 • model domofona, s katerim boste v objekt vstopali s prstnimi odtisi, z brezstičnim RFID ključkom ali z odtipkano PIN kodo na tipkovnici
 • model domofona, s katerim boste odpirali vhodna vrata, vrata dvoriščne ograje ali osvetljevali posamezne dele dvorišča in stopnišča
 • model domofona, ki omogoča povezavo in komunikacijo med posameznimi enotami znotraj objekta, kar je uporabno tako v večji enostanovanjski hiši kot v poslovni stavbi s številnimi pisarnami
 • model domofona, ki bo vaš dom spremenil v pametni dom, saj boste z njegovo pomočjo upravljali luči, notranja in zunanja senčila, ogrevanje, delovanje gospodinjskih aparatov,….

 

Kako izbrati domofon?

Nakup domofona je naložba za daljše obdobje, zato moramo biti pri izbiranju pozorni na naslednje značilnosti:

 • zadostna varnost: namen domofona je, da poveča varnost, zato je pomembno, da izberemo model, ki zadosti evropske varnostne smernice in kriterije
 • rezervni deli: kupiti moramo domofon zanesljivega proizvajalca, ki zagotavlja nadomestne dele tudi za modele starejšega datuma
 • odpornost na vremenske in mehanske vplive: domofon mora biti izdelan iz kvalitetnih in vzdržljivih materialov, ki bodo kljubovali najbolj ekstremnim vremenskim razmeram, zaščiteni pred mehanskimi poškodbami in neposrednim plamenom
 • nadgradljivost: v kolikor bi se v prihodnosti odločili nadgraditi obstoječi sistem, mora biti domofon prilagojen za možnost nadgradnje. Če se npr. najprej odločite za avdio sistem, mora biti zunanja enota takšna, da omogoči dodajanje ločene kamere, v kolikor se kasneje odločite za nadgradnjo v video sistem
 • povezljivost

 

Danes domofoni niso več samo plošča s tipkami, ki jo namestimo ob vhodna vrata stavbe, da skrajšamo pot med stanovalcem v šestem nadstropju večstanovanjskega objekta in obiskovalcem pri vhodnih vratih stavbe. So veliko več. Postali so funkcionalna naprava, ki skrbi za vsestransko varnost in udobje bivanja.

Avtor prispevka: