bližnjice na tipkovnici

Bližnjice na tipkovnici, ki jih niste poznali

Če ste stare šole in se še vedno spominjate slavnih časov DOS-a (diskovnega operacijskega sistema precej pred modernim sistemom Windows), med svojim delom verjetno pogosto uporabljate bližnjice na tipkovnici. So hitrejši način za enostavno opravljanje ponavljajočih se stvari in težkih nalog. A vseeno, kdo potrebuje Touchbar, kajne? Če torej ne uporabljate bližnjice na tipkovnici, jih morate poskusiti, še posebej v vseh poklicnih okoljih, kjer sta ključni hitrost in produktivnost!

Bližnjice na tipkovnici so večinoma klasične in tako jih nekateri tudi uporabljamo.

Klasična uporaba bližnjic je:  

Ctrl + A, da izberete »vse«

Ctrl + C za kopiranje

Ctrl + X za rezanje

Ctrl + V za lepljenje

Ctrl + Z za razveljavitev

Ctrl + Y za nadaljevanje

Ctrl + W, da zaprete trenutno okno oziroma aplikacijo

tipkovnica

Bližnjice na tipkovnici, ki se redkeje uporabijo 

Večina jih deluje tudi v številnih aplikacijah in programih, ne samo na ravni operacijskega sistema. Toda med delom v sistemu Windows 10 je veliko več, včasih tudi skritih bližnjic. 

Če želite učinkovito izkoristiti svoj čas in čim bolj zmanjšati uporabo miške, priporočam, da dobite dobro, zabavno tipkovnico, prenosnik z vodilno tipkovnico v industriji in zapomnitvijo naslednjih bližnjic.

Najboljše bližnjice do sistema Windows 10, ki si jih je treba zapomniti, so: 

Namesto »Windows Key« lahko uporabite kar »WK«.

WK + Shift + S so tipke za lažji posnetek zaslona – poskusite, res čudovita bližnjica in jo komaj kdo kdaj uporablja

WK + I se uporabi, da odprete nastavitve, vedno priročna bližnjica

WK + D je za zmanjšanje celotnega sistema Windows in prikaz namizja, tako se znebite nereda z okni

WK + S pomeni, da odprete Iskanje, kar je podobno kot CMD + Space na Macu, dejansko je koristna uporaba bližnjice na tipkovnici

WK + T je za kroženje po odprtih aplikacijah v opravilni vrstici sistema Windows, podobno kot Alt + Tab

WK + V s tem odprete koš za odložišče in enostavno prilepite več vsebin, tako uporaben način bližnjice na tipkovnici, a skoraj ali redkokdaj v uporabi in ljudem neznan ukaz ali bližnjica

WK + Ctrl + Shift + B  je za prebujanje naprave v “globokem spanju” ali drugače imenovano prebujanje naprave s črnega zaslona

WK +. (obdobje) ali; (podpičje) za dostop do vsemogočne plošče z znaki, kot so »emoji«, to velja za tiste, ki pač morajo uporabiti znake

F2 je za preprosto preimenovanje izbrane datoteke, preprosto, hkrati pa prihrani čas, če morate datoteke in mape redno preimenovati oziroma jim dodajati ali spremeniti imena

Seveda, če delate v določenih aplikacijah, na primer Adobe Creative Suite, si morate zapomniti še veliko bližnjic, ki bodo izjemno pospešile vaš potek dela v določeni aplikaciji! 

Vedite, da poznate vsaj tri bližnjice na tipkovnici za vsak program, ki ga redno uporabljate. Upoštevajte, da bodo vse bližnjice na tipkovnici, ki uporabljajo tipko Windows, delovale ne glede na to, katero aplikacijo ali program trenutno uporabljate. 

bližnjice na tipkovnici

Bližnjice na tipkovnici – ni resnična bližnjica, vendar je vseeno prijeten trik

Windows 10 “God Mode”. Na namizju ustvari bližnjico, s katere lahko naenkrat dostopate do vseh pomembnih nastavitev in informacij svojega računalnika. Zelo priročno, mar ne?

Bližnjice na tipkovnici – kako aktivirate “God Mode”

Prepričajte se, da imate skrbniški račun in z desno miškino tipko kliknite namizje, da ustvarite “novo mapo”.

Kopirajte in prilepite kot ime mape, naj bo natanko tako, kot je:

GodMode. {ED7BA470–8E54–465E-825C-99712043E01C}

Končano, mapa se bo spremenila v ikono nadzorne plošče in zagotovila vse funkcije in informacije, ki bi si jih kdaj zaželeli! A ne zveni to fantastično? 

Ste vedeli vse to? Verjetno ne, ali pa ste le nekateri, zdaj lahko veste še tisti, ki tega niste vedeli prej. Lahko si natisnite ta članek ali zapišite majhno opombo katere so bližnjice na tipkovnici, ki jih nameravate uporabiti, in jih postavite blizu računalnika ali monitorja. 

Prepričana sem, da boste čez en teden pospešili potek dela in povečali svojo produktivnost! Če boste bližnjice na tipkovnici vključili v svoj vsakdan, bo razlika v hitrosti zlahka opazna, boste videli! Lahko vam le priporočam, da preverite vse možne bližnjice do svojih programov in jih res dobro izkoristite!

Nič vam ne bo prihranilo časa, kot dobre bližnjice na tipkovnici!

Celoten članek temelji na mojih pristnih izkušnjah in mojem osebnem mnenju. Med ustvarjanjem tega članka, na srečo, nobena tipka ni bila poškodovana!

Vesele bližnjice na tipkovnici vsem!

Avtor prispevka: