Pravilna drža za računalnikom je dobra investicija v vaše zdravje

Pravilna drža za računalnikom ohranja vašo hrbtenico zdravo in ukrivljeno v obliki črke s, kakor mora biti naravno. V primeru, da se ure in ure, dneve in leta držite nepravilno, se bo tudi hrbtenica nepravilno ukrivila, potem lahko postanete grbasti ali ukrivljeni v eno ali drugo stran. Kdor se zaveda, da bi rad bil zdrav vse življenje, tudi ve, kako zelo je pomembna pravilna drža za računalnikom. Nikar tega ne prepustite naključju in ugotovite, kaj lahko sami za to storite. Pozorni morate biti na tri ključne stvari.

Pravilno sedenje je prva ključna zadeva

Če je stol pravi, potem bo tudi pravilna drža za računalnikom taka, kot mora biti, da se ohrani hrbtenica prožna ter pravilno ukrivljena. Stol naj bo prilagojen vsakemu posamezniku posebej glede na njegovo velikost.

Če ste veliki, potem izberite velik stol, z dolgim naslonjalom za hrbet in glavo. Če pa ste majhna oseba ali otrok, potem izberite srednje ali majhne stole, ki imajo tudi sedež manjši in se zadnjica dobro prilega površini. Površina za zadnjico je najbolje, da je anatomsko oblikovana in ne čisto ravna.

Stol naj ima oporo za ledveni del hrbta ter tudi za glavo. Naj bo nastavljiv po višini in naj ima brezstopenjsko gibljivo naslonjalo za hrbet z močnim vzmetenjem, da vas podpre v vsakem položaju.

Naj ima stol tudi naslonjala za roke, da si jih odpočijete, če dolgo delate na računalniku in si sprostite ramenski del.

Nujno morate sedeti vzravnano, nikoli sključeno ali nagnjeni na eno ali drugo stran.

Med sedenjem večkrat dvignite roke v zrak in za hrbet, da se sprosti kri ter mišice zgornjega dela hrbta, glavo nagnite nazaj in raztegnite hrbet.

Noge morajo biti na tleh tako, da se med telesom, stegni in spodnjim delom nog tvorijo koti 90 stopinj. Če to ni možno si omislite podstavek za noge.

Pravilna drža za računalnikom je odvisna tudi od rok

Da bo pravilna drža za računalnikom res taka, kot je treba, potem moramo imeti tudi pravilno višino mize. Roke morajo počivati z obema nadlahtema na površini mize pod kotom 90 stopinj. Na ta način morata biti dosegljivi tipkovnica in miška.

Pravilna-drza-za-racunalnikom

Višina zaslona je pomembna

Nenazadnje je pravilna drža za računalnikom odvisna tudi od višine zaslona, ki mora biti postavljen tako, da so naše oči točno na sredini zaslona. Tako lahko gledamo naravnost, zato ne ukrivljamo vratu in nimamo bolečin v vratu ter posledično ukrivljene hrbtenice, saj zaradi tega lahko nastane grba.

Pa še ena prednost je, naše oči ne bodo imele velikega napora in bomo zato videli veliko bolje ter se zato vid ne bo kvaril z leti.

Avtor prispevka: