popravilo računalnikov

Ali je popravilo računalnikov težavno opravilo?

Mnogi lastniki računalnikov svojo napravo vsaj enkrat v njeni življenjski dobi nesejo na servis. Dober serviser se bo lotil vsakega popravila in ga tudi uspešno izpeljal (ali pa obvestil stranko, da računalniku žal res ni več pomoči). A tudi najbolj izkušeni serviserji se ob določenih okvarah na računalniku primejo za glavo. Kako težavno je popravilo računalnikov v resnici?

popravilo-racunalnikov-tezavno-opravilo

Zakaj sploh popravljati računalnike?

Razlogi, zakaj se lastnik odloči za popravilo računalnika, so raznoliki. Predvsem gre za to, da je v večini primerov popravilo še vedno mnogo cenejše od nakupa novega računalnika. Morda je napaka tako minorna, da bi bilo škoda zaradi nje zavreči cel računalnik. Morda se je lastnik nanj navadil in ga enostavno ne želi zamenjati. Morda ima na njem pomembne podatke, do katerih mora priti, četudi bo kasneje računalnik zamenjal. Ali pa je okoljsko zavesten in se zaveda posledic tega, da računalnik pristane na smetišču, zato mu želi podaljšati življenje, kolikor le gre.

Je težko popraviti računalnik?

Težavnost popravila računalnika je odvisna od mesta okvare. Če gre zgolj za menjavo katere od komponent, bo izkušen serviser to naredil v manj kot eni uri. Bolj zapleteni postopki pa seveda vzamejo tudi več časa.

Najtežje je popraviti tiste računalnike, pri proizvodnji katerih se je proizvajalec zavestno trudil, da to ne bi bilo mogoče. Žal je danes večina sodobne tehnologije narejena tako, da ima izredno kratko življenjsko dobo, po njenem izteku pa predmeta ni mogoče oziroma ni smiselno popravljati. Zato gre na odpad, njegov lastnik pa na lov za novim, boljšim izdelkom. Motivacija za načrtnim vgrajevanjem elementov s kratko življenjsko dobo, ki ob okvari cel izdelek naredijo neuporaben, je izključno ekonomska – kdor stranke prepriča v visoko kakovost svojih izdelkov, kljub temu, da jih je treba menjati na približno eno leto, si lahko s tem maksimizira dobiček.

popravilo-racunalnikov-tezavno-opravilo-2

Pojav, ko se po preteku določenega obdobja začnejo izdelki kvariti ali pa postanejo odvečni, ker podjetje na trg lansira nove, »boljše« izdelke, z angleškim izrazom imenujemo »planned obsolescence«. Obstaja nekaj pogumnih in izkušenih serviserjev, ki imajo dovolj znanja, da znajo odpreti in popraviti celo stvar, ki je bila izdelana tako, da naj bi se pokvarila po nekaj mesecih oziroma letih uporabe, in ji tako podaljšati življenje.

Na odgovor v naslovu lahko odgovorimo zelo na kratko, z eno samo besedico: Odvisno. Popravilo računalnikov oziroma njegova enostavnost ali izvedljivost je odvisna od mnogih različnih dejavnikov. Dejstvo pa je, da je popravilo računalnikov dobro tako za denarnico kot za okolje.

En gerçek sisli escort kadinlarini burada bulabilirsiniz..

Avtor prispevka: