monitor za grafično oblikovanje

Ali je monitor za grafično oblikovanje primeren tudi za druge namene?

Preden kupite nov monitor, razmislite, zakaj ga boste potrebovali. Ali je to osnovno pisanje, igranje igric ali pa obdelava fotografij. Tudi cena se razlikuje glede na namen uporabnosti. Monitor za osnovno uporabo je veliko cenejši, kot pa monitor za grafično oblikovanje.

Osnovna uporaba

Za osnovno uporabo, kot je brskanje po internetu, pregledovanje elektronske pošte, plačevanje položnic, osnovno pisanje, urejanje socialnih omrežij in uporabo poslovnih aplikacij, ne boste potrebovali kvalitetnega monitorja z dodatnimi funkcijami. Svetuje se, da za osnovno uporabo, ne kupite monitorja z visoko ločljivostjo, saj je to le ovira. Visoka ločljivost namreč vse kar se prikazuje na zaslonu, naredi manjše, tudi pisavo, zato je lahko delo oteženo.

monitor-za-graficno-oblikovanje

Monitorji za večnamensko uporabo

Taki monitorji so malce bolj kvalitetni, od tistih za osnovno uporabo. Uporabljajo se predvsem za predvajanje filmov in glasbe, igranje nezahtevnih igric in podobne zabavne stvari. Za ta namen se lahko odločite za monitor s Full HD ločljivostjo.

Igranje zahtevnih računalniških igric

Za te potrebe, mora biti monitor dovolj zmogljiv, da lahko sledi hitrosti in intenzivnosti igric. Svetuje se Full HD ločljivost z odzivnim časom 5ms, še bolje, še hitrejši, frekvenco osveževanja najmanj 60Hz in horizontalni kot najmanj 178 stopinj.

monitor-za-graficno-oblikovanje-2

Monitor za grafično oblikovanje

Profesionalna raba monitorja zahteva zmogljivejši monitor. Svetuje se večji zaslon s Quad HD ločljivostjo, ki zagotavlja kar štirikrat več slikovnih pik, kot pa običajni Full HD zaslon. Ker zagotavlja zelo jasno sliko, je primeren za uporabo zahtevnejših aplikacij, kot je CAD, za urejanje profesionalnih videjev in za grafično oblikovanje. Za te namene se svetuje tudi IPS zaslon z natančnimi barvami in večjim vidnim kotom, saj je slika zelo kvalitetna, tudi če ne sedite direkt pred zaslonom. Za grafično oblikovanje ali video produkcijo, mora biti odzivnost monitorja vsaj 5ms, ali še manj. Za lažje delo, oziroma multitasking si lahko omislite dvojni zaslon. Če kupujete monitor za grafično oblikovanje, se osredotočite tudi na določene dodatke, ki vam bodo olajšali delo, kot je naprimer USB priključek, ali čitalec kartic. Za bolj udobno uporabo, pa si omislite monitor, ki je nastavljiv po višini. Za profesionalno uporabo so zelo popularni tudi monitorji z zaslonom na dotik.

Če boste izbrali monitor za profesionalno rabo, s Quad HD ločljivostjo, morate zagotoviti, da ga bo računalnik podpiral, v nasprotnem primeru ne boste imeli kvalitetne slike, oziroma boste morali računalnik nadgraditi, oziroma posodobiti grafično kartico.

Monitor, ki ga boste uporabljali v osnovne namene, ne bo dovoj zmogljiv za profesionalno uporabo. Prav tako pa tudi monitor za grafično oblikovanje zaradi prevelike zmogljiovosti ni primeren za osnovno uporabo.

Akdenizin en güzel kislari antalya escort web sitemizde.

Avtor prispevka: