Čiščenje tipkovnice na 4 načine

Računalniki so postali del našega vsakdana in računalniška tipkovnica je pripomoček, ki ga uporabljamo praktično vsakodnevno. Doma, v pisarni ali kjerkoli drugje je podvržena različnim vrstam umazanije – prahu, bakterijam, drobcem hrane in drugi umazaniji – kar priznajte, da ste tudi vi že kdaj ob delu za računalnikom ali gledanju filma pojedli kaj okusnega in se šele na koncu zavedeli, koliko drobtin je padlo za tipkovnico. A ker je to umazanijo seveda prav nemogoče dobiti ven, ste na vse skupaj pozabili, ali pa v najboljšem primeru z vlažno krpo le površno obrisali površino tipk. Ampak verjeli ali ne – čiščenje tipkovnice je lahko s pravimi pripomočki povsem enostavno in v nadaljevanju vam razkrivamo kar 4 preproste in učinkovite načine, da se boste za vselej znebili umazanije na tipkovnici in pod tipkami.

 

  1. Čiščenje s sprejem s stisnjenim zrakom

Sprej s stisnjenim oz. kompresiranim zrakom je odlična rešitev za čiščenje težko dostopnih mest tipkovnice. Deluje tako, da pritisk zraka odstrani umazanijo izpod tipkovnice, saj izpiha tudi vse majhne drobtine, ki so že dalj časa ujete pod vašo tipkovnico. Čiščenje tipkovnice zaključite z brisanjem tipkovnice s krpo, namočeno v alkohol, z vatirano palčko pa očistite še manj dostopna mesta.

ciscenje-s-sprejem-s-stisnjenim-zrakom

  1. Čiščenje s čistilnim gelom

Ta metoda je najprimernejša za čiščenje tipkovnice, ki ima med posameznimi tipkami širino vsaj 1 mm, da lahko gel prodre v notranjost tipkovnice. Čistilni gel je lepljiva masa, podobna želeju, za čiščenje pa ga uporabite tako, da ga enakomerno nanesete po celotni površini tipkovnice, gel pa nato sam prodre pod tipkovnico. Nanj se nalepi nečistoča pod tipkovnico, po koncu pa ga odstranite skupaj z nabrano umazanijo in vaša tipkovnica bo kot nova. Gel je primeren za večkratno čiščenje tipkovnice, saj ga po uporabi le sperete in shranite za prihodnjič. Gel morate zamenjati, ko spremeni barvo, saj je takrat njegova misija večnamenske uporabe zaključena.

 

  1. Čiščenje s sluzjo

Podobno kot s čistilnim gelom lahko tipkovnico očistite tudi s posebno sluzjo za čiščenje tipkovnice. Tudi to nanesete na tipkovnico in sluz prodre pod tipke, kjer vase absorbira umazanijo. V primerjavi s čistilnim gelom ima tudi antibakterijsko delovanje, saj je izdelana iz posebnega antibakterijskega materiala, zato uniči kar do 80 % vseh bakterij. Sluz ne pušča nobenih sledi in je primerna za večkratno uporabo, vse dokler podobno kot gel ne spremeni svoje barve.

ciscenje-s-sprejem-s-stisnjenim-zrakom-2

  1. Čiščenje z odstranjevanjem tipk

Večina sodobnih tipkovnic ima tipke, ki se z lahkoto odstranijo, zato lahko v tem primeru umazanijo mehansko očistite kar sami, brez posebnih pripomočkov za čiščenje tipkovnice. Tipke previdno odstranite ter jih dajte v posodo z neagresivnim čistilom (uporabite lahko kar navadno tekoče milo za roke), kjer naj se namakajo vsaj eno uro. Medtem prazno tipkovnico temeljito stresite, da odpadejo največji koščki umazanije, nato pa jo obrišite z vlažno krpo, da odstranite še preostalo umazanijo. Ko so se tipke namakale dovolj časa, čiščenje tipkovnice nadaljujte tako, da tipke previdno obrišite in posušite na sobni temperaturi. Na koncu jih enostavno pritrdite nazaj in vaša očiščena tipkovnica je pripravljena za nadaljnjo uporabo.

Avtor prispevka: