programiranje za začetnike

Kako se lahko popoln začetnik nauči programiranja?

Programiranje je poseben svet iz katerega, ko te enkrat potegne vase, ne moreš več uiti. Ponuja namreč svobodo, da s pridobljenim znanjem ustvarjaš nove programe in aplikacije, ki jih svet še ni videl. Toda tako kot branja, pisanja in računanja, se je tudi programiranje za začetnike potrebno naučiti. Zato vam ponujamo nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste lažje vstopili v ta čudoviti svet programskih jezikov.

naucenje-programiranja

Vstopite v svet programiranja preko igre

Programiranje za začetnike je lahko veliko lažje, kot se morda sliši na prvi pogled. Glede na to, da je poklic programerja vse bolj iskan in zaželen, so programerji razvili tudi kar nekaj aplikacij, ki uporabnikom olajšajo vstop v svet programiranja in jim na enostaven način predstavijo osnovne zakonitosti programiranja, na podlagi katerih lahko nato nadgrajujejo svoje znanje. Ena izmed takšnih aplikacij je zagotovo ScratchUp. Z njegovo uporabo lahko začnejo že otroci v osnovni šoli, saj od uporabnikov zahteva, da programirajo, oz. načrtujejo gibanje določenega lika. Ukazi, ki jih je za to potrebno dati aplikaciji, pa so zapisani z besedo, zato je programiranje zelo enostavno, hkrati pa uporabnike nauči nekaterih pomembnih načel. Na primer, da ima vsak postopek svoj začetek in konec, ter da je treba biti pri programiranju zelo natančen, saj računalnik ne more sklepati, kako ste si vi v glavi zamislili, da se bo maček premikal po zaslonu, ampak morate za njegov še tako majhen gib dati ustrezen ukaz. Z uporabo te aplikacije programiranje za začetnike ne bo le enostavno, temveč tudi zelo zabavno.

Vstopite-v-svet-programiranja-preko-igre

Izkoristite delavnice za učenje programiranja

Toda preprosta aplikacija hitro lahko postane premalo za bodočega ambicioznega programerja. Kmalu bo vsak uporabnik začel iskati večje izzive in se bo žele priučiti pravil pravega programiranja. Za to pa je potrebno spoznati programske jezike in še nekatere druge zakonitosti. Nekateri se odločijo, da bodo to znanje počasi pridobivali sami s pomočjo spleta, drugi pa raje obiščejo katero izmed mnogih delavnic za učenje programiranja.

Ker je programiranje za začetnike lahko zelo trd oreh, je udeležba na tovrstnih delavnicah zelo priporočljiva. Na njih je princip programiranja predstavljen zelo sistematično, poleg tega pa imajo uporabniki ves čas trajanja delavnice, oz. tečaja, na razpolago izkušenega predavatelja, ki jim bo pomagal odgovoriti na vse dileme, ki se jim pojavijo med postopkom programiranja. To je vsekakor velika prednost, saj če se učiš programiranja sam in naletiš na velik problem, veliko težje najdeš nekoga, ki ti ga bo znal pomagati rešiti.

Programiranje za začetnike je lahko čudovit proces, ki vam lahko prinese uspešno kariero. Pomembno je le, da se ga lotite sistematično in z veseljem.

Avtor prispevka: