sodobne spletne strani

Kako izgledajo sodobne spletne strani in čemu služijo?

Internet se danes izredno hitro razvija in vse, kar obstaja na njem, mora iti v korak s časom. Spletne strani tu niso prav nobena izjema. Obstajajo določene lastnosti, ki jih imajo sodobne spletne strani in brez katerih spletne strani in uporabniki danes že več ne morejo.

Čemu sploh spletna stran?

Spletna oziroma internetna stran predstavlja njegovo pojavo, prezenco na spletu. Še posebej za ljudi in ustanove, ki prodajajo, lahko rečemo, da če jih ni na spletu, sploh ne obstajajo. Splet namreč vse pogosteje predstavlja prvi stik med kupcem in prodajalcem in vsakdo, ki si ni izboril koščka svetovnega spleta, v poslovnem smislu veliko zamuja.

sodobne-spletne-strani

Sodobna spletna stran lahko služi različnim namenom. Lahko je spletna trgovina, blog, spletni portfolio in še in še, večina pa jih je v glavnem namenjenih deljenju idej avtorja ali povečanju baze potencialnih kupcev. Nikjer pa ne piše, da sodobna spletna stran ne more biti oboje.

Niso vse strani sodobne spletne strani – kaj mora takšna stran vsebovati?

Spletna stran mora biti zasnovana predvsem za uporabnika, ne za lastnika – in tega se danes oblikovalci zavedajo bolj kot kdaj koli prej. Privlačna spletna stran privablja kupce (vizualna podoba spletne strani pogosto vpliva na to, ali bo stranka kupila izdelek pri lastniku te spletne strani ali pri konkurenci).

Sodobne spletne strani imajo kohezivno, privlačno podobo z jasno določeno barvno shemo. Ponovno je treba poudariti, kako zelo pomembno je, da spletna stran pritegne uporabnika. Danes so v modi izčiščeni, minimalistični dizajni z večinoma nevtralnimi barvami, med katerimi kakšna tudi izstopa. Barvna shema in videz nasploh sta sicer odločitvi lastnika, dejstvo pa je, da mora biti sodobna spletna stran na pogled lepa.

sodobne-spletne-strani-2

Vsaka moderna spletna stran vsebuje tudi poziv k dejanju. Kot že rečeno je spletna stran namenjena temu, da privablja nove kupce in jih spremeni v zveste stranke, ki se bodo na stran rade vračale. Poziv k dejanju je lahko enostavno gumb, s klikom na katerega je uporabnik preusmerjen na neko dejanje, za katerega lastnik strani želi, da ga opravi. To je lahko prošnja za e-poštni naslov (grajenje e-baze je izredno pomembno), poziv za všeček in sledenje na socialnih omrežjih … Skratka, pomembno je, da so ti gumbi strateško razdeljeni po strani in da jih ni preveč.

Sodobna spletna stran je ravno toliko poslovna poteza, kot je umetniško delo. S pravo mero profesionalizma in sproščenosti lahko spletna stran doseže visoko priljubljenost, ki se nato odraža v povečanem številu obiskovalcev in v nekaterih primerih seveda tudi konverzij.

Avtor prispevka: