prenosnik za študente

Kateri prenosniki za študente so cenovno najbolj dostopni?

Računalniki si danes že počasi, a vztrajno utirajo pot v šole, na mize osnovno- in srednješolcev, sploh v času, ko šolanje poteka na daljavo. Z uporabo računalnikov za učne namene pa so že dodobra seznanjeni študentje. Ni pretirano reči, da študent danes brez računalnika ne bi zmogel vseh obveznosti, ki jih nalagajo visokošolski profesorji. Študentje se običajno odločajo za prenosnike. Kateri so najboljši in najbolj poceni?

Prenosniki za študente morajo imeti določene specifikacije, ki omogočajo nemoten študij – čim hitrejši dostop do interneta, možnost urejanja besedil, in možnost uporabe specifičnih programov za specifične vrste študija in čimmanjšo težo za prenašanje med predavalnicami in domov. Še posebej pa za študente velja, da jim pomemben faktor pri izbiri pripomočkov za študij predstavlja cena. Nasploh študenti veljajo za eno revnejših populacij in to seveda vpliva na vse njihove odločitve.

racunalniki-za-studente

Novo ali rabljeno?

Prva misel pri nakupu prenosnika za študenta je verjetno, da je najbolje kupiti rabljeno. V določenih primerih drži, spet v drugih pa velja ravno nasprotno. Nakup rabljenega prenosnega računalnika ima eno veliko slabo plat – pri nakupu rabljenega prenosnika nimamo nobene garancije. Če računalnik po krivdi tistega, ki nam ga je prodal, ni tisto, kar smo pričakovali, si moramo pomagati sami. To seveda v večini primerov vodi v dodatne stroške. Edina izjema pri rabljenih računalnikih in garanciji so takoimenovani »refurbished« računalniki, rabljeni, a popravljeni/preurejeni računalniki, ki jih prodajajo licencirana podjetja. Poleg tega so med rabljenimi računalniki seveda starejši tudi cenejši, a ti verjetno ne podpirajo novejše programske opreme in posodobitev. Enako velja za nove računalnike v nizkem cenovnem rangu.

Katere znamke so najboljše?

Lenovo, HP in Dell so med znamkami računalnikov, ki za relativno nizko ceno ponujajo največ. Novi prenosniki teh firm, primerni za študijske potrebe večine današnjih študentov, so na voljo že za manj kot 500 evrov, ne da bi pri tem trpela kakovost in zmogljivost samega prenosnika. Za uporabo zelo specifične in zelo zahtevne programske opreme bo treba seči nekoliko globlje v žep, so pa to dobri prenosniki za študente na bolj kot ne vseh študijskih smereh.

racunalniki-za-studente-2

Tako kot mnoge druge stvari tudi prenosniki za študente zahtevajo pri nakupu določeno mero previdnosti. Čeprav je cena pomemben faktor, ne smemo gledati samo na znesek, saj nam to lahko na dolgi rok prinese dodatne stroške. Vedno damo prednost kvaliteti pred kvantiteto in izberemo prenosnik, ki nam bo za čimmanj denarja nudil kar največ.

Avtor prispevka: