kamini

Ali so na trgu že na voljo pametni kamini?

Kamini so popularni že od kar je ogenj v človekovem življenju. Nekoč so bili iz kamna in odprti, niti niso imeli dimnikov, tako, da so bili prostori sajasti in črni. Ljudje so pa imeli težave z dihanjem ter dihali. Kasneje so izumili dimnike, ki so precej pripomogli k temu, da so bili prostori dosti bolj vzdržni. Moderni kamini so narejeni s kaminskimi vložki, ki ne prepuščajo nobenih plinov in delcev v prostor, ki je zaradi tega dosti bolj zdrav in prijeten za bivanje. Trudi dimniki so se modernizirali. Zdaj so odporni proti gorenju, široki in dobro delujejo, da je izgorevanje drv 100 %. To da velik izkoristek in veliko grelno moč, da se prostori ogrejejo hitro in dovolj. Klasični kamini na trda goriva so primerni za hladne kraje in zimo ter so poceni za ogrevanje.

Današnji moderni klasični kamini na drva

Kamini so vedno delovali s pomočjo kurjenja drv. Prav ta vonj po drveh in ognju je ljudem zelo všeč in prasketanje ter pokanje polen, ko gorijo. Drva imajo poseben čar ter moč, ko gorijo. Dejansko je tak kamin najbolj zaželen in iskan v naših krajih in bo gotovo še v prihodnje. Je pa tudi najbolj učinkovit ter poceni za ogrevanje. Kamin je okoli kaminskega vložka obzidan in material, iz katerega je narejen, je namenjen temu, da sprejme in oddaja toploto še dolgo časa v prostor ter da je estetski. Seveda ima tudi varovalno funkcijo.
Klasični kamini na drva so narejeni tako, da premešajo zrak v prostoru tako, da topel zrak uhaja iz zgornjega dela šobe pod stropom. Tako se topel zrak premeša s hladnim in oba po prostoru zaokrožita brez prisilnega pihanja. Na ta način moderen kamin ogreva prostor na nežen a močan način.

kamini

Ali obstaja pameten kamin?

Seveda obstajajo tudi pametni kamini, ki pa niso na drva, ampak na plin ali elektriko in so del pametnega doma. Obstaja tudi pameten kamin z okrasnim ognjem na etanol. Kako deluje pameten kamin? Če pogledamo plinski kamin deluje tako, da je nameščena nekje plinska bomba oziroma plinovod, ki napaja kamin. V kaminu je okrasna kovinska podlaga posebnih oblik, skozi katere potem prodira plin, ki gori in tako ustvarja ogenj, ki je topel in lahko ogreva prostor.
Takšen plinski kamin ima nameščeno stikalo, ki se ga prižge in ugasne, da kamin začne delovati. Najprej se spusti v kamin nekaj plina, nato se zaneti iskra in se prižge plamen, ki potem gori, dokler ga ne ugasnemo. Taki kamini z lahkoto postanejo pametni kamini in so del pametnega doma. Kako to naredimo sami? Na Amazonu ali v kateri drugi spletni trgovini je potrebno naročiti komplet za pameten kamin. Seveda morate vedeti, kateri kamin imate, da bodo deli, ki se jih na kamin namesti, ustrezali drug drugemu in pametnemu telefonu.
Odpre se spodnji del kamina, kjer so napeljane električne žice in plinske cevi. Odklopijo se električne žice z napeljave in se vmes namesti rele. Ne morete zgrešiti, ker so vtiči narejeni kot ženski in moški ter ne sodijo nikamor drugam, kot na točno prava mesta. Na rele se vklopi adapter, ki se potem vklopi v elektriko. Namestitev je dejansko zelo preprosta, lahko pa vam jo namesti mojster.

Aplikacija za upravljanje pametnega doma

Pametni kamini delujejo s pomočjo ene izmed aplikacij, ki upravljajo pametni dom. To je na primer lahko Google asistent za pametni dom. Največkrat se te aplikacije vežejo na iPhone, torej na Apple telefone, zato se prej pozanimajte, kateri komplet deluje na katerem telefonu, če imate drugo znamko in drug operacijski sistem.
Če so plinski kamini povezani s pametnim telefonom, bodo delovali lahko na dva načina. En način je, da odprete aplikacijo za upravljanje pametnega doma in izbirate nastavitve za kamin. To lahko storite tudi preko interneta. Lahko ga vklopite in izklopite ali ojačate in zmanjšate ogenj. Ta aplikacija pa ima tudi možnost govornega upravljanja. S svojim govorjenjem lahko kamin na daljavo vklopite ali izklopite, ker vas telefon posluša, zazna govor in izvede ukaz.

kamini

Električni pametni kamin

Električni kamini so običajno dodatni vir ogrevanja, saj pozimi lahko precej elektrike pokurijo, vendar ne ogrejejo prostora zadosti. Narejeni so tako, da z led zaslonom simulirajo ogenj, ki dejansko ne gori, ampak ga le prikazuje. Električni kamini so primerni za to, da so pametni in se jih da upravljati preko pametne aplikacije, s katero upravljate celoten pameten dom. Delujejo enako kot plinski kamini in jih lahko vklapljate ter izklapljate s klikanjem na svoj pametni telefon na daljavo. Delujejo tudi na govor in ukaze. Zanimivo je tudi, da lahko seveda izbirate barvo ognja, saj se prikazuje le slika na led zaslonu, ki je precej realistična.
Pametni kamini so torej lahko le plinski in električni, ne pa na drva, kar je seveda logično, saj drva ne morete na klik ugasniti ali prižgati, ker gre za trdo gorivo. Če hočete imeti doma pameten kamin, je nujno, da nabavite plinskega ali električnega. Če potrebujete samo okras, so primerni kamni na etanol, ki pa prostora ne ogrevajo, ampak so le za vzdušje. Tudi njih lahko upravljate na daljavo in menjate barvo ognja, tako da lahko izgleda tudi, kot da gori voda.

Avtor prispevka: