Po čem se gaming tipkovnice razlikujejo od ostalih?

Gaming tipkovnice so posebne tipkovnice, ki so namenjene temu, da oseba, ki igra igrice, kar najhitreje reagira na dogajanje v igrici. Zato mora biti tipkovnica kakovostna, imeti mora posebne gumbe, numerični del in osvetlitev. Kakovostne gaming tipkovnice imajo še zaščito pred politjem in so vodotesne. So pa te tipkovnice zelo uporabne tudi za pisce besedil in vse druge, ki veliko uporabljate tipkovnico ter imate malo manj osvetljen prostor, kot je to navada v grafičnih studijih.

Kaj imajo gaming tipkovnice, kar druge nimajo?

Vse gaming tipkovnice imajo tri dele tipkovnice in so večje, kot običajne. Levi del tipkovnice ima gumbe s celotno abecedo ter posebnimi znaki, tipko za hiter dostop do menija, funkcijske tipe, tipke za bližnjice in multimedijo ter tipko za osvetlitev tipkovnice. S tipko za osvetlitev lahko izbirate običajno med več barvami osvetlitve tipkovnice. Osvetljeni so podlaga gumbov in pa črke oziroma znaki.

gaming-tipkovnica

Igričarske gaming tipkovnice so osvetljene zato, ker običajno igričarji igrajo v temnih prostorih, enako kot oblikovalci ali multimedijci, pa tudi programerji. Zakaj je tako? Ker se potem vse na ekranu vidi bistveno bolje, je prvi razlog. Drugi razlog pa je, da v tem primeru, ko ne uporabljate luči in prostorske osvetljave, bistveno manj trpijo oči.

Prostorska osvetljava namreč najpogosteje dela na frekvenci 50 Hz. Zato, če imate prižgane luči, ko gledate ekran, morate nujno ekran nastaviti na 60 Hz osveževanja, da se ne lomi svetloba in ne utripa, kajti to očem resnično škoduje. Obe svetlobi, če luč in ekran utripata na 50 Hz, se tepeta med seboj, kar pa med delom niti ne opazimo, samo oči začnejo peči in boleti glava. Če pa vaša osvetlitev dela na 60 Hz, potem ekran nastavite na višjo frekvenco osveževanja. Če ga boste nastavili na nižjo, potem bo ekran utripal in spet ne bo v redu za oči.

Na desni strani gaming tipkovnice pa je posebej izpostavljen numerični del tipkovnice, ki je nimajo vse navadne tipkovnice, je pa nujen za igričarje ter tudi za pisarniško delo, sploh za tiste, ki delajo s številkami. Ta del tipkovnice se lahko izklopi ali vklopi po potrebi.

Igričarske smerne tipke

Na sredini imajo gaming tipkovnice za igričarje pomemben del in sicer so spodaj štiri smerne tipke, s katerimi se premikate po igrici. Te smerne tipke so na običajnih tipkovnicah ali na sredini črkovnega dela tipkovnice. Lahko pa so tudi na numeričnem delu tipkovnice, če ga navadna tipkovnica ima.

Smerne tipke so pomembne tudi za pisarniško delo ali za profesionalno delo, saj se uporabnik lahko premika po programih, kot so pisarniški ter multimedijski programi tako, da premika smernik lahko v vse smeri. Posebne smerne tipke na igričarski tipkovnici pa imajo še druge funkcije.

Dodatne funkcije za gaming tipkovnice

Nad smernimi tipkami imajo gaming tipkovnice tipke za zvečanje ali zmanjšanje osvetlitve tipkovnice. Da bi aktivirali to funkcijo, morate uporabiti hkrati funkcijsko tipko Fn, ki jo navadne tipkovnice nimajo, razen če so posebne oziroma majhne. Srečamo pa tipko Fn praviloma na prenosnih računalnikih. S to tipko se aktivirajo še druge funkcije, ki jih tipka Alt Gr, ki pa jo imajo vse tipkovnice, ne aktivira.

Tipke za hitro premikanje na začetek in konec strani pa so tudi na drugih tipkovnicah. Enako velja za tipki pavza in zajem zaslona.

Funkcijske tipke, ki so označene s črko F in številkami od 1 do 12, imajo za razliko od večine navadnih tipkovnic še dodatne funkcije za predvajanje glasbe, zmanjšanje in zvečanje glasnosti zvoka, pavzo, preskakovanje skladb ali sekvenc v videu, pošiljanje elektronske pošte, odpiranje domače strani v spletnem raziskovalcu, zaklepanje zaslona in odpiranje kalkulatorja. Vse te funkcije se tudi aktivirajo s posebno funkcijsko tipko Fn.

Prednosti gaming tipkovnice

Kakovostne gaming tipkovnice so narejene zelo robustno, to pomeni, da so gumbi veliki in močni ter visoki. Narejeni so tako, da se po njih da hitro premikati in se jih dobro čuti tudi, če se dela v temi ali s pomočjo deset prstnega slepega tipkanja. To veščino pogosto obvladajo pisarniški delavci, igričarji, novinarji, pisci besedil in programerji.

Bistvena prednost te tipkovnice pa je, da je odporna na razlitje tekočine. To pomeni, da je vodoodporna, kar pa seveda nimajo vse igričarske tipkovnice. Potrebno je, da se o tem pozanimate pred nakupom. Zato so bile te tipkovnice narejene vodoodporno, ker ponavadi igričarji veliko ur presedijo za video ogricami in igrajo v živo s soigralci, zato nimajo časa, da bi šli po hrano in napitke, zato jih imajo kar na mizi poleg tipkovnice. Nesreče so seveda neizogibne, če je oseba razburjena in hoče zmagati ter hitro premika roke, pri tem pa ni pozorna na okolico.

Ker so igričarji pri politju tipkovnice zaključili z igro, saj je prišlo do kratkega stika in tipkovnica ni več delala, je bila izumljena vodoodporna tipkovnica. Tako lahko kljub razlitju tekočine po tipkovnici igričar še vedno igra naprej. Ko igro zaključi, pa lahko enostavno polito tipkovnico opere pod vodo in jo posuši ter uporablja naprej.

To je res odlična novica za tiste, ki v pisarnah in pri svojem delu počnete enako in se vam kdaj tekočina polije po tipkovnici. Zdaj vam ne bo treba več imeti še eno tipkovnico v rezervi. Ravno zato so gaming tipkovnice izjemno uporabne za vse, ne samo za igričarje in jih kupujejo tudi pisarniški delavci, oblikovalci, programerji in multimedijci.

 

Avtor prispevka: